Doświadczenie, które zmienia

Dołącz do nas

powrót do listy
Michał Zaborek
8 stycznia 2011
Od SGH, przez fotografię po konsultanta

Zacząłem od studiów zarządzania i marketingu na SGH. Od początku wiedziałem, że bliżej jest mi do zarządzania, niż do marketingu. W międzyczasie studiowałem też równolegle fotografię, co było doskonałym uzupełnieniem „twardego” o „miękkie”. Ale najbardziej byłem zainteresowany czytaniem książek psychologicznych i pracą w Studenckim Kole Naukowym Psychologii Zarządzania, które zresztą z nauką miało niewiele wspólnego. To było raczej coś w rodzaju firmy, tyle, że działającej niekomercyjnie. Wiele tego co robiliśmy wtedy, widzę w tym, co robimy dzisiaj w House of Skills. Organizowaliśmy na przykład szkolenia i konferencje, na które zapraszaliśmy firmy konsultingowe i szkoleniowe. Wtedy (podczas wystąpienia Łukasza Dąbrowskiego na jednej z takich konferencji), poczułem, że chciałbym w takiej firmie pracować. Zanim tak się stało, pracowałem też przez kilka lat w międzynarodowej korporacji finansowej - ale to już było przygotowanie do bycia trenerem, a potem konsultantem. Chciałem poznać środowisko pracy ludzi, których będę szkolił i dla których będę pracował.

Dlaczego jesteś konsultantem?

Powodów jest wiele. Po pierwsze: mogę się rozwijać. To brzmi jak frazes, ale praca konsultanta oznacza chodzenie nowymi ścieżkami, dotąd nieznanymi. Szukam wtedy nowych informacji czytam, rozmawiam z ciekawymi ludźmi. Po drugie: mam dużą niezależność pracy i myślenia. Używam aktywnie swojej głowy i mogę stosować nowe, kreatywne rozwiązania. Mam też swobodę pracy, nie jestem przywiązany do miejsca i czasu. Lubię np. pracować wcześnie rano w biurze, a w okolicach południa przenieść się do domu i pracować dalej. Taka półgodzinna przerwa w środku dnia działa doskonale na efektywność i wydajność. Ważne jest również, że to praca w zmieniających się konfiguracjach ludzkich – każdy projekt ma trochę inny skład osobowy, co też jest istotną zaletą i przeciwdziała nudzie. Zresztą... nie ma chyba czegoś takiego jak nuda w zawodzie konsultanta ;).

Dla kogo jest ten zawód?

To jest praca dla ludzi, którzy mają do siebie dystans - poczucie, że nie są najważniejsi na świecie. Paradoksalnie, bo często konsultant kojarzy się z ekspertem, który ma wiedzieć wszystko. Dystans pomaga w pracy w zespole, w kontaktach z klientami, w zmieniających się realiach projektów. Praca konsultanta w obszarze HR to zajęcie dla ludzi z mieszanką umiejętności twardych i miękkich. Dla lubiących wyzwania, zmiany i ciężką pracę. Przydaje się także spora doza czegoś co nazywam „wewnątrzsterownością” – chęci do samodzielnego działania, nieczekania na impulsy z zewnątrz, gotowość brania odpowiedzialności za siebie i zespół. No i co najważniejsze – trzeba lubić co się robi. W innym wypadku – szkoda czasu.

Dlaczego House of Skills?

To proste. Interesujący ludzie, rozwój, produkty, filozofia działania i istnienia. Stale czuję, że się rozwijam. Rozwijamy nowe i nowoczesne produkty. Z wielu wizyt w różnych zakątkach świata, które miałem okazję odbyć wiem, że w tym co robimy, jesteśmy bardzo mocno „na czasie”. Nie odstajemy od najlepszych światowych standardów. To daje poczucie satysfakcji, przyjemnie jest pracować w takim miejscu. Podoba mi się też filozofia istnienia tej firmy, przejawiane w praktyce wartości: etyka, możliwości robienia tego, na co masz ochotę, wzajemna wiara w siebie, interesujący klienci i nietuzinkowe wyzwania.

Mieliśmy przyjemność współpracować z:

agros nova
alior bank
axa
shell polska
bayer
usp zdrowie
asseco poland
gaz system
skanska
symantec
nivea polska
db schenker
medicover
bridgestone
sony poland
real
smyk
eltel
danone

Ważne: strona wykorzystuje pliki cookies.

Używamy informacji zapisanych w plikach cookies m.in. w celach statystycznych oraz w celu dopasowania serwisu do indywidualnych potrzeb użytkownika. W programie służącym do obsługi internetu możesz zmienić ustawienia dotyczące akceptowania plików cookies. Korzystanie ze strony bez zmiany ustawień dotyczących plików cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia. Więcej informacji, wraz ze wskazówkami dotyczącymi zmiany ustawień, można znaleźć w Polityce cookies

Zamknij